The Mental Measure – concept

Dit project begon met een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen. Ik was sprakeloos nadat ik de tentoonstelling ‘ABSALON’ had gezien. Verslagen en met een hoofd vol vragen liep ik de rest van de dag rond in Rotterdam. Jammer dat deze bijzondere man niet meer tijd heeft gekregen om de wereld te vertellen over zijn gevoelens en ideeën.

Absalon was geen vrolijke man. Behoorlijk existentieel en dus op de ‘ik’ gericht. Hij vroeg zich af wat hij als constant gevolgde mens nodig had om te kunnen leven. Tevreden te kunnen zijn. Wat is genoeg? Hij bouwde huisjes (cellen) die hij precies op zijn maat maakte. Daarbij maakte hij filmmateriaal waarin hij liet zien hoe hij zich daarbinnen bewoog. Als je zijn vragen vertaalt naar het nu, dan kun je niet anders concluderen dan dat ze nog steeds actueel zijn. Misschien is het juist nu nog belangrijker om er bij stil te staan dan in de tijd wanneer hij deze vragen stelde.

Tijdens dit project heb ik onderzoek gedaan naar de essentie van het verhaal. Ik heb er een tekst over geschreven en ben daarna gaan ontwerpen. Mijn ontwerpen bestonden uit een abri-poster, flyers en een idee voor een performance. Het onderwerp voor dit alles is ‘The Mental Measure’. Geïnspireerd door de witte huisjes, vorm en restvorm daarvan en de betekenis erachter maakte ik een bijna helemaal witte poster. De tekstdelen op de poster zijn in stukken opgedeeld: gekaderd. Genoeg om te kunnen lezen wat er staat, maar niet meer dan dat. Een paar letters zijn naar een andere plek ‘bewogen’. De vormen van de letters zijn uitgestanst en kunnen als flyers gebruikt worden om de performance (dans) aan te kondigen. Het leek me mooi om Absalon precies 15 jaar na zijn dood te herdenken door een performance te laten plaatsvinden op de plek waar zijn eerste huisje ooit in de publieke ruimte heeft gestaan.

Wat is jouw mentale maat?

thementalmeasure2
tekst over absalon
thementalmeasure3
thementalmeasure4

Kip legt grafisch ontwerp > concept – abri – poster – flyers – tekst – performance – vorm – restvorm