Zwolse bankjescrisis – folder / tekstredactie

Twintig Zwolse gemeentebankjes vormen de basis voor de registratie van twintig alledaagse momenten. Verwonderingen en klaagzangen voeren de boventoon. Te normaal, maar te leuk om te vergeten en daarom gedeeld.

Vroeger beschermden we onszelf tegen de buitenwereld met stadsmuren en omliggend water. Nu is alles open en beschermen we onszelf met camera’s en wachtwoorden. Wat is nu nog echt alleen van ons? We delen alles. Nou ja, bijna alles. Vaak delen we de leukste en meest opvallende dingen. De alledaagse dingen zijn blijkbaar niet meer de moeite van het waarderen of vermelden waard. Juist de sleur, het smeren van een boterham, een snelle opmerking van de ene fietser tegen een andere en het spontaan omdraaien van een bepaalde situatie hebben mijn interesse. Die momenten wil ik beschermen, zodat ze niet vergeten worden.

Ik ben op zoek gegaan naar iets wat kan dienen als metafoor voor het openbare alledaagse; iets dat er altijd is, dat vast staat, een plek heeft gekregen en het daar mee moet doen. En ineens wist ik het: gemeentebankjes. Zoals in elke stad zijn er ook in Zwolle genoeg te vinden. De een is op een perfecte plek gesitueerd en de ander is duidelijk een vrijdagmiddag- of maandagmorgenprobleempje.

Ik ben op twintig van die bankjes gaan zitten met pen, papier en telefoon en heb dat wat mijn oor wist te bereiken opgeschreven. Doordat ik uit de meeste gesprekken slechts één of een paar zinnen op kon vangen, viel de context weg. Dit maakte het interessant. Gek genoeg leek het ene gesprek vaak naadloos in het andere over te gaan. De ene plek nodigt mensen meer uit om over de omgeving te praten dan de andere. Bij bushaltes kunnen bepaalde situaties zich meerdere keren per dag herhalen. Alle gesprekken zijn herkenbaar. Ze gaan over het alledaagse. Er wordt gevraagd, bevolen, verbaasd en gelachen. Maar vooral geklaagd. Daarom heeft deze folder de titel ‘Zwolse Bankjescrisis’ gekregen.

Omdat de gesprekken alle kanten opvliegen, gebeurt dat ook met de teksten. Ze staan in verschillende richtingen. Daar hoort natuurlijk ook een bijzondere vouwwijze bij…

zwolse bankjescrisis
zwolsebankjescrisis2
zwolse bankjescrisis
detail zwolse bankjescrisis

Kip legt grafisch ontwerp > folder – woorden – context – alledaags – vouwwijze